Jeśli szukasz pomysłu na posiłek bez mięsa to ten przepis jest właśnie dla ciebie. Bardzo banalna w wykonaniu i nieziemsko smaczna zapiekanka z bakłażana na pewno zaspokoi twój żołądek.
Składniki:
- 1 duży bakłażan (najlepiej okrągły, chociaż takiego ciężko znaleźć)
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 20g sera pleśniowego lazur
- 20g sera cheddar (długo-dojrzewający)
- 60g fasoli czerwonej
- 100g fasoli białej
- 40g kukurydzy
- połówka cebuli
- 15g orzechów włoskich
- 120g fasolki szparagowej
- natka pietruszki
- Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, bazylia, czosnek granulowany
Przygotowanie:
Odkrój górną część bakłażana lub jeśli masz podłużnego przekrój go na pół. Dużą łyżka wykrój środek. Wewnętrzną część bakłażana zmiksuj razem z koncentratem pomidorowym, serem pleśniowym i połówką cebuli. Zmiksowany sos dopraw wyżej wymienionymi przyprawami. Całość zmieszaj z białą i czerwona fasolą i kukurydzą. Wypełnij bakłażana uzyskanym farszem i włóż go do piekarnika ustawionego na 180 stopni na ok. 10-20 min (zależy jakiej wielkości miałeś bakłażana). 5 min przed wyciągnięciem posyp go startym serem cheddar. W między czasie przygotuj fasolkę szparagową na parze (8-10 min). Całość podaj razem na talerzu posyp orzechami włoskimi i posiekaną natką pietruszki.
Ps: Farsz możesz zrobić w osobnym naczyniu nie musisz nim wypełniać bakłażana.
Energia: 480 kcal Białko: 24 g Tłuszcze: 25 g Węglowodany: 37 g