Nie każdy potrafi poradzić sobie z parciem na słodycze. Zwykle udaje Ci się wytrzymać parę dni, ale i tak kończy się to na rzuceniu się w stronę szafki z zakazanymi słodkościami. Sami znamy to z autopsji, a nawet z opowiadań naszych podopiecznych. Na szczęście udaje nam się sprowadzić ich na właściwą drogę zmieniając totalnie ich sposób żywienia, wprowadzając nowe nawyki oraz pokazując, że zdrowe odżywianie wcale nie jest nudne i nawet na diecie można jeść słodkie pyszności. A zatem jak radzić sobie z napadami?

W pierwszej kolejności zwróć uwagę na swoją dietę. Ile jesz kalorii, czy dostarczasz niezbędnych makroskładników, witamin i minerałów, czy nie za długo jesteś na ujemnym bilansie.. Jednym zdaniem – czy nie wycieńczasz swojego organizmu?

Niedożywiony organizm wręcz domaga się uzupełnienia go we wszystkie składniki, których mu nie dostarczasz. Przechodząc na dietę zwykle ogranicza się węglowodany i tłuszcze, dlatego czujesz taki pociąg do słodyczy i fast foodów. Organizm nie jest głupi. Wie, czego mu brakuje i daje Ci o tym znać właśnie w taki sposób. Dlatego zrezygnuj z wiecznej redukcji i odżyw organizm wchodząc na dietę zgodną z Twoim zapotrzebowaniem.

Nie pozwól na nudę!
Kolejnym powodem, przez który możesz czuć łaknienie na słodkie jest nudna, monotonna dieta. Jeśli nie urozmaicasz swoich posiłków, nie wzbogacasz ich w różnego rodzaju przyprawy, świeże warzywa i tłuszcze, które nadają im cały smak, to nie ma szans, żebyś długo wytrwał na takiej diecie. Twoje menu powinno opierać się na zdrowych produktów, ale nie powinno się powtarzać, bo szybko się znudzisz. Masz do wyboru tyle ciekawych składników, z których każdego dnia przygotowywać możesz pyszne posiłki.

UNIKASZ OWOCÓW W DIECIE?

Oto kolejny, wielki błąd! Owoce są bogactwem niezbędnych witamin i minerałów, które korzystnie wpływają na nasz organizm, zdrowie i samopoczucie. Oczywiście zawierają one cukry, dlatego nie powinniśmy spożywać ich w nieograniczonych ilościach, jednak nie należy z nich też kompletnie rezygnować. Z dodatkiem owoców możesz w kuchni stworzyć mnóstwo świetnych dań! Naleśniki, omlety, ciasta, ciasteczka, lody, koktajle i wiele innych pyszności, które zdecydowanie mogą zastąpić Ci ich niezdrową wersję.

Oto kilka naszych propozycji na zdrowe pyszności!

1. Naleśniki jaglane z jabłkiem i cynamonem:

Składniki: 

  • 50g płatków jaglanych lub mąki jaglanej
  • 3 jajka
  • jabłko
  • ulubione dodatki: cynamon, wiórki kokosowe, dżem malinowy

Płatki zalej wrzątkiem i poczekaj, aż nasiąkną wodą (dobrze, żeby nie były zbyt gęste). Następnie dodaj cynamon i wymieszaj, żeby nabrały lekko brązowego koloru. Wbij jajka i wymieszaj na gładką masę. Do masy możesz dodać np. ksylitol. Smaż pod przykryciem na oleju kokosowym cienkie placki (nie obracaj). Drobno pokrojone jabłko posyp odrobiną cynamonu i zawiń w naleśniki. Górę posmaruj dżemem, posyp wiórkami i rozkoszuj się smakiem!

2. Omlet z ananasem i kremem czekoladowym:

Składniki:

  • 30g mąki jaglanej i 30g mąki gryczanej
  • 3 jajka
  • duży banan
  • ananas
  • łyżeczka kakao

Ubij jajka, dodaj do nich mąkę i odrobinę wody. Wymieszaj na gładką masę, a następnie smaż na oleju kokosowym pod przykryciem. Po paru minutach obróć placka na drugą stronę i smaż jeszcze przez ok. 2 minuty. Banana poduś na krem razem z kakao, a ananasa drobno pokrój. Po ściągnięciu omleta z patelni nałóż na niego gotowe składniki.

3. Omlet jaglano – kokosowy z masłem orzechowym i polewą czekoladową:

Składniki:

  • 40g mąki kokosowej i 20g mąki jaglanej
  • 4 jajka
  • masło orzechowe 100%
  • banan, kiwi i kaki
  • łyżeczka kakao
  • ksylitol / erytrol/ miód / stewia

Ubij dwa jajka i dwa białka jaj, dodaj do nich mąkę i odrobinę wody. Wymieszaj na gładką masę, a następnie smaż na oleju kokosowym pod przykryciem. Po paru minutach obróć placka na drugą stronę i smaż jeszcze przez ok. 2 minuty. Po zdjęciu omleta z patelni posmaruj go masłem orzechowym i ułóż drobno pokrojone owoce. Z pozostałych dwóch żółtek zrób polewę czekoladową – dodaj do nich kakao oraz słodzidło i wymieszaj do uzyskania konsystencji polewy. Uśmiech na twarzy gwarantowany 🙂

4. Czekoladowy krem z awokado:

Składniki:

  • małe, dojrzałe awokado
  • kakao
  • ksylitol/ erytrol / miód / odżywka białkowa
  • ulubione owoce
  • ulubione dodatki : tutaj masz duże pole manewru. Możesz dodać mleczko kokosowe, olej kokosowy, wiórki kokosowe, masło orzechowe, orzechy laskowe, cynamon, daktyle suszone itp.

Awokado poduś razem z kakao i dodatkami do uzyskania konsystencji kremu. Nakładaj go na owoce i ciesz się z faktu, że to dozwolone!

5. Torcik owsiany z polewą czekoladową i sorbetem truskawkowym:

Składniki:

  • 60g płatków owsianych
  • 20g mąki kokosowej
  • 4 jajka
  • łyżeczka kakao
  • ksylitol/ erytrol/ miód/ stewia..
  • masło orzechowe 100%
  • banan
  • 350g mrożonych truskawek

Płatki wymieszaj z mąką kokosową, odrobiną wody, dwoma jajkami i dwoma białkami jaj. Masę wrzuć na patelnie i przygotowuj tak, jakbyś robił jajecznicę. Dodaj masło orzechowe do masy, wymieszaj i włóż do małego pudełka. Z pozostałych dwóch żółtek zrób polewę czekoladową – dodaj do nich kakao oraz słodzidło i wymieszaj do uzyskania konsystencji polewy. Swoją babkę odbij na talerzu, a następnie polej czekoladową polewą. Zmiksuj zamrożone truskawki i podaj razem z torcikiem i bananem.