Jeśli szukasz pomysłu na posiłek bez mięsa to ten przepis jest właśnie dla ciebie. Bardzo banalna w wykonaniu i nieziemsko smaczna zapiekanka z bakłażana na pewno zaspokoi twój żołądek.

IMG_20160614_160124

 

Składniki: 

  • 1 duży bakłażan (najlepiej okrągły, chociaż takiego ciężko znaleźć)
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 20g sera pleśniowego lazur
  • 20g sera cheddar (długo-dojrzewający)
  • 60g fasoli czerwonej
  • 100g fasoli białej
  • 40g kukurydzy
  • połówka cebuli
  • 15g orzechów włoskich
  • 120g fasolki szparagowej
  • natka pietruszki
  • Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, bazylia, czosnek granulowany

 

Przygotowanie:

Odkrój górną część bakłażana lub jeśli masz podłużnego przekrój go na pół. Dużą łyżka wykrój środek. Wewnętrzną część bakłażana zmiksuj razem z koncentratem pomidorowym, serem pleśniowym i połówką cebuli. Zmiksowany sos dopraw wyżej wymienionymi przyprawami.  Całość zmieszaj z białą i czerwona fasolą i kukurydzą.  Wypełnij bakłażana uzyskanym farszem i włóż go do piekarnika ustawionego na 180 stopni na ok. 10-20 min (zależy jakiej wielkości miałeś bakłażana). 5 min przed wyciągnięciem posyp go startym serem cheddar. W między czasie przygotuj fasolkę szparagową na parze (8-10 min). Całość podaj razem na talerzu posyp orzechami włoskimi i posiekaną natką pietruszki.

Ps: Farsz możesz zrobić w osobnym naczyniu nie musisz nim wypełniać bakłażana.

Energia: 480 kcal

Białko: 24 g

Tłuszcze: 25 g

Węglowodany: 37 g