Masz ochotę na pyszne mięso wołowe, którym możesz rozkoszować się na różne sposoby? Nadaje się zarówno do burgerów, śniadań jak i zwykłych posiłków.  Jedynie co musisz zrobić to patrzeć na zegarek a następnie cieszyć się jego smakiem. 🙂

IMG_20160520_195635

 

Składniki:

  • 1kg ligawy wołowej
  • 100 ml wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • sół, pieprz, czerwona papryka, chilli, majeranek
  • łyżka oleju kokosowego

Przygotowanie:

Mięso myjemy i suszymy. Następnie polewamy roztopioną łyżką oleju kokosowego i nacieramy solą, pieprzem, czerwoną papryką, chilli i majerankiem do smaku. Mięso można pozostawić w temp. pokojowej na 4h po to by nabrało smaku przypraw. Ligawę wrzucamy na rozgrzaną patelnią i smażymy z każdej strony do zarumienienia po to by zamknąć wszystkie pory.  Następnie wkładamy mięso do naczynia żaroodpornego razem z pokrojoną cebulą i dwoma ząbkami czosnku. Dodajemy 100ml wody. Zamykamy naczynie żaroodporne lub nakładamy sreberko.  Naczynie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, po 20 min zmniejszamy na 160 stopni. Pozostawiamy na 5h w piekarniku. Pilnujemy żeby nie zabrakło wody w naczyniu ( w racie czego dolać). Po 5h mięsko jest gotowe i można je rozwarstwić dwoma widelcami tak jak na zdjęciu w powstałym sosie. 🙂

IMG_20160520_114912 IMG_20160520_144438