Jeśli pod ręka masz banana, kakao i masło orzechowe, a w lodówce czeka dżem domowej roboty, musisz koniecznie zrobić podwójnego placka z mąki jaglanej i wykorzystać podane składniki. Smak? Bajeczka!

IMG_20160323_103929

Składniki:

  • 1 banan
  • łyżeczka kakao
  • łyżka masła orzechowego
  • 60g mąki jaglanej
  • 3 jajka
  • woda
  • jogurt naturalny
  • dżem domowej roboty (my użyliśmy z borówki amerykańskiej)
  • granat

 

Sposób przygotowania:

Krem robimy z banana, kakao i masła orzechowego. Całość rozgniatamy widelcem do uzyskania jednolitej masy. Do naczynia wsypujemy 60g mąki, wbijamy 3 jajka i dodajemy 3 łyżki wody.  Wszystko mieszamy i połowę masy wylewamy na patelnie.  Po zrobieniu pierwszego placka smarujemy go kremem i w tym samym czasie robimy już kolejnego. Kładziemy dwa placki na siebie, smarujemy jogurtem, naszym dżemem i posypujemy owocami granatu*.

*najlepsza metoda na wyciągniecie owoców z granatu jest przekrojenie go na pół, złapanie w rękę i uderzenie go nożem od góry tak by owoce zsypywały nam się pomiędzy palcami.