Zielone warzywa liściaste w tym również warzywa krzyżowe (np. brokuły) powinny być regularnym składnikiem naszej diety. Są najlepszym źródłem antyoksydantów, które podejmują walkę z wolnymi rodnikami i ksenobiotykami, czyli całym syfem, który dostarczamy do naszego organizmu z zewnątrz w formie pestycydów na warzywach czy zanieczyszczeń z powietrza. Dlatego pamiętajcie o tym, aby wasza dieta nie składała się tylko z produktów, które są bogate w makroskładniki. Powinna być także źródłem niedocenionych mikroskładników, czyli witamin, składników mineralnych i fitoskłandików, które znajdują się w roślinach.

IMG_20160430_172949

 

Składniki:

  • 100 g ryżu basmati
  • 150 g indyka
  • 250 g brokuła
  • 150 g rukoli
  • 20 g nasion z pestek dyni
  • 15 ml oliwy z oliwek
  • Ząbek czosnku
  • Sok z cytryny
  • Sól, pieprz i czerwona papryka

Zaczynamy od pesto. Rukole, ząbek czosnku, nasiona z pestek dyni i oliwę z oliwek blendujemy do uzyskania jednorodnej masy. Przyprawiamy do smaku pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Gotujemy ryż i smażymy indyka przyprawionego solą, pieprzem i czerwoną papryką. Brokuły robimy przez 3 min na parze. Na koniec ryż mieszamy z pesto i podajemy całość  z indykiem i brokułami.

Ps: Włóż ryż do miseczki (foremki) i zrób babkę jak za małolata w piaskownicy, aby posiłek lepiej się prezentował 😉

Energia: 892 kcal

Białko: 49, 84 g

Tłuszcz: 29, 48 g

Węglowodany: 113, 96 g

Pamiętaj o manipulacji makroskładnikami. ;D