Omlet hiszpański to świetny pomysł na posiłek na każdą porę dnia. Bardzo dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

PSX_20160325_150207

Składniki (porcja dla 4 osób):

PSX_20160325_150548Omlet:

  • 8 jajek
  • 1kg ziemniaków
  • 3 średnie cebule
  • 10 pomidorków cherry
  • Pęczek natki pietruszki
  • 50g sera fety
  • Sól i pieprz

Sos:

  • Puszka pomidorów krojonych
  • Ząbek czosnku
  • Bazylia, oregano, majeranek, pieprz, sól

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy i gotujemy przez 15min. W tym czasie obieramy cebule, kroimy i podsmażamy na patelni. Następnie do dużego naczynia wbijamy jajka dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Podgotowane ziemniaki kroimy na wąskie plasterki. Do naczynia z jajkami dodajemy podsmażoną cebulę, ziemniaki, pokruszoną fetę, pokrojoną pietruszkę i pomidorki. Dla lepszego smaku można całość odłożyć na 20 min do lodówki żeby ziemniaki namoczyły się w jajku. Całość wlewamy do naczynia lub patelni żaroodpornej i wkładamy do piekarnika na 180 stopni przez 20 min.

Puszkę pomidorów wlewamy do garnka, wyciskamy ząbek czosnku dodajemy przyprawy i całość podgrzewamy przez 5 min.

Energia:  1552 Kcal
Białko: 77 g
Węglowodany: 195 g
Tłuszcze: 50 g