Nasiona chia inaczej szałwia hiszpańska, są źródłem wielu składników mineralnych, antyoksydantów i ważnego dla naszego organizmu błonnika rozpuszczalnego w wodzie, który tworzy charakterystyczny kleik.

IMG_20160423_004605

Właściwości nasion chia:

  • Bogate w kwasy tłuszczowe Omega-3, ich ilości znacznie przywieszają ilość kwasów omega-6. Co może nam pomóc w zachowaniu równowagi tych tłuszczy w naszym organizmie.
  • Są dobrym źródłem witamin z grupy B.
  • Zawierają duże ilości: wapnia, żelaza, magnezu i fosforu.
  • 25% nasion chia to błonnik, który obniża poziom cholesterolu i kwasów żółciowych, wspomaga perystaltykę jelit i jest świetnym prebiotykiem.
  • Wpływają na prawidłową pracę serca i mózgu.
  • Posiadają antyoksydanty.

 

Razem postanowiliśmy trochę pokombinować i stworzyć parę przepisów, których składnikiem są właśnie nasiona chia.

Chcemy jeszcze zaznaczyć, że dzienne spożycie to zalecane 15g i lepiej ich nie przekraczać. 🙂 Sam podczas przygotowania deserów i napojów tą dawkę przekroczyłem i to o dużo. Skutki nie były przyjemne ( ból brzucha i mdłości), także spokojnie i z umiarem, a można się cieszyć ich zdrowotnymi właściwościami.

  1. Orzeźwiający napój z nasionami chia.

IMG_20160423_123846

Pewnie zauważyliście, że nie dawno takie napoje weszły na rynek. Jednak co stoi na przeszkodzie, by zrobić sobie go samemu? Zaoszczędzimy pieniądze i  decydujemy o jego składzie i smaku.

Napój w przygotowaniu jest naprawdę banalny jedynie czego potrzebujemy to:

  • 15 g nasion chia
  • wody
  • owoców
  • ewentualnie jakieś formy cukru np. miodu czy ksylitolu

Na tą chwilę zrobiliśmy tylko dwa napoje ale możliwości jest naprawdę wiele.

  1. Napój z owoców granatu i miodem. Do zimnej wody wsypujemy 15 g nasion. W blenderze miksujemy owoce granatu i przepuszczamy sok przez sitko. Dodajemy łyżkę miodu i limonkę (ważne, żeby limonkę obrać ze skórki inaczej napój będzie gorzki). Całość chłodzimy w lodówce i cieszymy sie niesamowicie orzeźwiającym i energetycznym napójem.
  2. Napój z pomarańczy. Tu zadanie jest jeszcze prostsze. Do zimnej wody wsypujemy 15 g nasion. Wyciskamy dwie i pomarańcze i dodajemy limonki. Jest magicznie smaczne 😀
2. Sorbet owocowy z nasionami chia i wiórkami kokosowymi.

IMG_20160422_153858

Warto tu zaznaczyć, że to jak podacie swoje danie wpływa też na jego smak. Jemy nie tylko ustami. 😉

Składniki:

  • mrożony banan i owoce leśne
  • wiórki kokosowe
  • owoce do smaku i ozdoby
  • 15 g nasiona chia

15g nasion chia namaczymy w wodzie. Owoce wrzucamy do miksera i miksujemy do uzyskania sorbetu. Całość wkładamy do kokosu 😀 lub miski. Nakładamy nasiona, owoce i posypujemy wiórkami kokosowymi.

3. Mus owocowy z nasionami chia i masłem orzechowym.

IMG_20160423_004755

Tutaj deser niczym pełnowartościowy posiłek 😉

Składniki:

  • owoce leśne
  • masło orzechowe
  • banan
  • jogurt naturalny
  • 15 g nasiona chia
  • owoce do smaku

Namaczamy 15g nasion w niewielkiej ilości wody. Owoce leśne, banana, jogurt naturalny i masło orzechowe miksujemy i dodajemy namoczone nasiona. Całość podajemy w pucharku w towarzystwie swoich ulubionych owoców.

4. Dwuwarstwowy deser bananowy.

IMG_20160422_132306

Idealny dla ulubieńców czekolady i słodkich smaków.

Składniki : 

  • 2 banany
  • kako
  • masło orzechowe
  • płatki jaglane
  • 15 g nasion chia
  • wiórki kokosowe
  • owoce granatu
  • cynamon

Pierwszą dolną warstwę robimy z banana i kakao dusząc je na krem. Następnie wsypujemy płatki jaglane i wlewamy drugą warstwę z banana, masła orzechowego, cynamonu i nasion chia. Całość posypujemy kokosem i owocami granatu.

Mamy nadzieje, że coś wam się spodobało i sami sprawdzicie jak świetnie w kuchni sprawdzają się te nasionka 😀