Pyszny, syty i pełnowartościowy makaron z pastą z awokado, pokropiony odrobiną soku z cytryny. Podbije wasze serca.

DSC_0107

Składniki: 

  • 100g makaron pełnoziarnisty tagliatelle
  • 1/2 awokado
  • 1/4 papryki
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 chilli
  • 120g indyka
  • sok z cytryny
  • sól himalajska, pieprz cytrynowy

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Indyka smażymy, ale najpierw kroimy i przyprawiamy pieprzem cytrynowym i solą (zobacz wcześniej czy pieprz cytrynowy nie zawiera soli). Siekamy bardzo drobno cebule, paprykę i chilli. Połowę awokado rozgniatamy widelcem, wrzucamy pokrojone warzywa i wyciśnięty czosnek. Całość mieszamy i dodajemy troszkę soli. Na ciepłą patelnie wrzucamy makaron i na bardzo małym ogniu (tylko żeby podtrzymać temperaturę) mieszamy z naszą pastą z awokado, jeśli całość będzie zbyt gęsta dodajemy troszkę wody. Gotowy makaron podajemy razem z indykiem i wyciskamy na niego troszkę soku z cytryny.