Przepis dla miłośników łososia.

Łosoś

Składniki:

  • dzwonek z łososia
  • ryż basmati
  • soczewica
  • rukola
  • cebula
  • pomidorki cherry
  • papryka czerwona i żółta
  • sól himalajska, pieprz, lubczyk, majeranek, suszona pietruszka, przyprawa cafe de paris, kukruma, czerwona papryka
  • oliwa z oliwek
  • cytryna

Przygotowanie:

Przyprawiamy łososia solą, pieprzem lubczykiem majerankiem i suszoną pietruszką. Zawijamy go dokładnie w sreberko. Ja robiłem go w grillu elektrycznym przez 10 min na 3 z 4 mocy. Jeśli nie masz grilla, możesz zrobić go w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 20 min. Ryż i soczewicę gotujemy osobno. Po ugotowaniu mieszamy i przyprawiamy kurkumą, czerwoną papryką i solą himalajską. Na koniec została już tylko sałatka. Myjemy rukole i skrajmy drobno do niej kolejno naszą cebule, pomidorki, paprykę czerwoną i żółtą. Całość polewamy oliwą z oliwek i przyprawiamy naszą mieszankę cafe de paris. Mieszamy całość i wyciskamy na sałatkę troszkę cytryny dla polepszenia smaku. Układamy wszystko ładnie na talerzu i wcinamy : )