Dla fanów pizzy. Zdrowa i pyszna pizza na patelni, którą zrobisz parę razy szybciej niż tą z piekarnika. Wiadomo, pizza z piekarnika czy z specjalnego pieca jest niepowtarzalna, ale i ta z patelni potrafi być niepowtarzalnie smaczna. 😀

Składniki: 

  • Składniki na pizze (sami wiece co jest dla was najlepsze 😉 )
  • Ser cheddar długo dojrzewający
  • Ząbek czosnku
  • Koncentrat pomidorowy
  • Mąka żytnia 720 jednak jeśli masz 2000 też się nada 120g
  • Woda
  • Sól himalajska, pieprz, majeranek, oregano, bazylia

Przygotowanie:20160229_185142

Klasycznie zaczynamy od ciasta. Mieszamy 120g mąki i ok. 40g wody i troszkę soli dla smaku. W razie zbyt lepkiego ciasta dodajemy jeszcze troszkę mąki. Rozwałkowujemy ciasto i wycinamy okrąg, najlepiej przyłożyć talerz i odkroić wystające części. Ciasto na pizze gotowe 😉 Teraz bierzemy 1/3 słoiczka koncentratu dodajemy do niego troszkę wody, rozgnieciony czosnek i zestaw naszych przypraw. Pozostaje nam teraz przygotowanie pozostałych składników. Jeśli chcesz zrobić pizze z kurczakiem tak jak my teraz jest czas żeby go przygotować. Na tarce ścieramy nasz ser. Następnie grzejemy patelnie i smarujemy ją np. olejem kokosowym, wrzucamy naszego placka i robimy z jednej strony 3-4 min. Potem odwracamy placka, zmniejszamy ognień i smarujemy go naszym sosem, wrzucamy składniki, posypujemy serem i przykrywamy patelnie. Grzejemy całość ok. 7-10 min na małym ogniu. Najlepiej i tak sprawdzać czy placek nam się nie przypala. Czym dłużej będziemy go robić tym ciasto będzie bardziej chrupkie. Sam wybierz jak wolisz 😉